Heerlijk ‘kuierje’ in het Friese Gaasterland

Glooiende landschappen, prachtige bossen, mooie wateren en zelfs kliffen - in Gaasterland vind je het allemaal. Het is dan ook dé plek om heerlijk te gaan wandelen, of zoals we hier in Friesland zeggen: kuierje. In deze blogpost schenken we aandacht aan enkele mooie plekken die je tijdens je avontuur in het zuidwesten van Fryslân te voet kan ontdekken.

Mystieke oerbossen

Amsterdam heeft zijn grachten, Las Vegas zijn casino’s en het Gaasterland heeft zijn mystieke oer-/wandelbossen. Dit zijn cultuurbossen die veelal in de 17e eeuw werden aangelegd door grootgrondbezitters. Het Rijsterbos, in 1676 ontworpen door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt is daarvan veruit de bekendste. Het Rysterbosk is een immens wandelbos dat betovert met schitterende zandpaden en majestueuze beuken en eiken.

Daarvan valt vooral te genieten als de Murnserleane wordt bewandeld, de adellijke hoofdlaan door het bos die uitkomt op de Mirnser Klif. It Fryske Gea vergelijkt het qua statuur zelfs met de Amsterdamse Kalverstraat. ‘Op een mooie voorjaarsdag steekt hier het frisgroene blad af tegen de donkere beukenbast en genieten heel veel wandelaars van dit sfeervolle bos’, valt te lezen op de officiële site van de provinciale vereniging voor natuurbescherming.

In het bos kan je - door de rode of blauwe paaltjes te volgen - uiteraard de betreden paden volgen, maar ook gewoon ronddwalen is fascinerend om te doen. Kuier over kronkelende zandpaden en laat je verrassen door de rijke Friese natuur en andere bezienswaardigheden, zoals het neoclassicistische Vredestempeltje en archeologische vondsten als het ondergrondse ‘Stonehenge’ uit de Trechterbekercultuur.

Veel wandelpaden in het Rijsterbos leiden naar een hoger gelegen open plek, in Gaasterland ook wel bekend als Spoekenberch omdat men er vroeger heilig van overtuigd was dat het er spookte. En volgens sommigen doet het dat nog steeds. Het verhaal wil dat er ’s nachts af en toe een spookachtig wit paard te zien is. En hoewel we die zelf nog moeten spotten, betekent dat uiteraard niet dat het niet bestaat!

Enige kliffen van Nederland

Wat op zeker bestaat en een bezoek meer dan waard is, zijn de enige drie kliffen die Nederland rijk is: die van Oudemirdum, van Mirns en het Rode Klif bij Warns. Alle drie dateren ze uit de ijstijd maar hebben ze de tand des tijds doorstaan. Er bestaat zelfs een heuse kliffenroute.

Wie kliffen verwacht à la Ierland, komt echter bedrogen uit. De Friese exemplaren waren ooit steil en ruig, maar hebben - mede door de aanleg van de Afsluitdijk - vandaag de dag een (zeer) bescheiden hoogte. Daardoor hoef je niet bang te zijn om naar beneden te donderen.

Alle drie de Friese kliffen geven een magnifiek uitzicht over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, maar hebben ook andere troeven. Zo vind je bij de Oudemirdumer Klif bijzondere planten en paddenstoelen, dankt het Rode Klif zijn naam aan het unieke rode keileem en leent het ondiepe water rond de Mirnser Klif zich goed voor kitesurfers en ‘pootjesbaaiers’. Dus ook voor niet-wandelaars is er in Gaasterland meer dan voldoende te doen!

27 Feb 2021